Kunstenaars ALLUMINOUS 2024

Switch to English »

 

De kunstenaars zijn al vanaf het voorjaar aan het werk om hun kunstwerken voor ALLUMINOUS te ontwikkelen. Op deze pagina stellen wij u graag aan ze voor en geven we alvast een kleine vooruitblik naar het ALLUMINOUS programma van 2024.

Op 25 oktober wordt het volledige programma op deze website bekend gemaakt.

 

Louise te Poele & Tim Vermeulen (namens Suburbia)

Beeldend kunstenaar Louise te Poele maakt samen met scenograaf en kunstenaar Tim Vermeulen (namens Suburbia) een kunstwerk dat te zien is in het bos van het Lumièrepark. Op het campagnebeeld van ALLUMINOUS 2024 is alvast een voorproefje te zien. Louise te Poele werkt vaak vanuit fotografie als medium, maar maakt ook grote sculpturen. Haar werk is te zien geweest op de IJsselbiënnale, Unseen Amsterdam, Art Rotterdam, Art Miami en vele tentoonstellingen internationaal. Ook is het te vinden in verschillende prominente collecties zoals die van Museum Arnhem, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Museum Villa Mondriaan. Tim Vermeulen werkt veelal vanuit technologie en ontwerpen voor theatervoorstellingen, zoals ook Eva Line de Boer, BOG, Club Gewalt en Koen Vermeulen, maar ook als art director aan grote muziekshows van Jon Hopkins, Olafur Arnalds, Efterklang en Anoushka Shankar. Zijn autonome werk richt zich vaak op technologisch onderzoek en stilistisch experiment. Naast zijn eigen praktijk is hij onderdeel van scenografie collectief SIDF. 

 

Noortje van den Eijnde & Jos Agasi (namens Vis á Vis)

Kunstenaar Noortje van den Eijnde (ook bekend onder haar artiestennaam Noralie) werkt samen met lichtkunstenaar en scenograaf Jos Agasi (namens Vis á Vis) aan een grootschalig lichtkuntswerk dat te zien zal zijn in het Lumièrepark. Noortje van den Eijnde werkte enkele jaren als VJ voor festivals als Lowlands, Le Guess Who maar ook voor het Concertgebouw en Tivoli. Daarna verbreedde ze haar praktijk met projecten zo uiteenlopend als videomapping, scenografie voor gezelschappen als Silbersee, Orkater, Wunderbaum en Likeminds en werkte ze aan video installaties en werkte ze aan VR ballet ‘Narcissus & Echo' dat te zien was in Paradiso en Felix Meritis. Haar recente samenwerking met Studio Moniker voor Nineties Productions, het digitale kunstwerk ‘To Be Continued’, werd genomineerd voor een Gouden Kalf. Jos Agasi is een veelzijdig ontwerper en kunstenaar. Zijn werken zijn vaak gebaseerd op bestaande beelden en elementen die hij vastlegt, verzamelt, bewerkt en intuïtief in beweging brengt. Hij was eerder kunstenaar in collectief Blauwe Uur, waarmee hij onder meer projecten deed op Oerol, Into The Great Wide Open en voor het Van Gogh Museum. Als autonoom kunstenaar toonde hij grootschalige werken in Museum de Lakenhal, Museum Paleis Het Loo, op de vuurtoren van Schiermonnikoog, en werkte hij als scenograaf voor meerdere theatervoorstellingen. Onlangs onthulde hij een nieuw permanent kunstwerk voor de entree van de Bèta-campus van de Universiteit Leiden.

 

Pieternel Bollmann & Vasileios Apostolatos (beiden namens BonteHond)

Theatermaker Pieternel Bollmann en scenograaf Vasileios Apostolatos werken samen namens BonteHond aan een speciaal educatie-kunstwerk voor ALLUMINOUS dat te zien zal zijn bij het Atlantisstrand. Voor het project werken ze samen met honderden Almeerse schoolkinderen van verschillende lagere scholen uit de stad. Pieternel Bollmann is sinds haar opleiding aan de Toneelacademie in Maastricht allround aan de slag als theatermaker, veelal samen met BonteHond. Zo werkte ze aan theatervoorstellingen ‘Dit vind jij leuk’ (lunchvoorstelling Bellevue), de voorstelling ‘Geen I.D.’ bij AZC Almere en ‘Eigen schuld, een voorstelling over schuldhulpverlening. Voor BonteHond maakt zij daarbij de ‘De Podcast van BonteHond', een podcast voor en met kinderen. Vasileios Apostolatos werkt als theatervormgever en beeldend kunstenaar aan projecten in binnen- en buitenland. 

 

Black Pencil Ensemble & Touki Delphine

Het Almeerse Black Pencil Ensemble is sinds 2023 een nieuwe programma partner van ALLUMINOUS en het muziekcollectief maakt voor het festival een ruimtelijke presentatie, samen met een beeldend kunstenaar. In 2024 werken zij hiervoor samen met het fameuze collectief Touki Delphine. Dit collectief (bestaande uit Bo Koek, John van Oostrum, Rik Elstgeest en Chris Doyle) werkt als energieke mix van muzikantschap, performancekunst en beeldende kunst aan technologische interventies en installaties. Touki Delphine is in alles multidisciplinair en werkt met thema’s als technologie en natuur aan projecten die ergens tussen theater en beeldende kunst in te beleven zijn. Met thema’s die aansluiten bij actuele vraagstukken van onze tijd, zoals klimaatverandering, werkt het collectief bewust met het herinterpreteren van bestaand materiaal dat ze recycled, ombouwt en een nieuw leven geeft. Hun werk  was te zien bij o.a. MU Hybrid Art House, Caprera Light Festival, MASS Moca, Amsterdam Bostheater en klimaat-festival Warming Up. Zij werkten samen met partners uit de podiumkunsten als De Warme Winkel, Asko | Schönberg en Boogaerdt Vanderschoot. De samenwerking van Black Pencil Ensemble en Touki Delphine kunt u tijdens het festival ontdekken op het Stedenwijkstrand.

 

WERC Collective (namens Carte Blanche & kunstmuseum M.)

Ook in 2024 werkt ALLUMINOUS samen met Flevolandse organisatie Carte Blanche en kunstmuseum M., die dit jaar de handen ineen slaan om een grootse installatie van WERC Collective te tonen aan het ALLUMINOUS publiek. WERC Collective (bestaand uit Olav Huizer, Joachim Rümke en Jelle Valk) maakt interactieve technologische installaties die gaan over de samenkomst van wetenschap, natuur en de mensheid. De interactieve installatie van WERC Collective is te zien aan het Fantasiestrand.

 

Clinton Kabena

In 2024 kijkt ALLUMINOUS extra naar kunstenaars uit de regio. Kunstenaar Clinton Kabena maakt nieuw werk in opdracht, dat tijdens ALLUMINOUS te zien zal zijn in Stedenwijk, aan de Oeverpromenade. Clinton Kabena, geboren in de Democratische Republiek Congo, getogen in Almere, is beeldend kunstenaar die zijn werk al eerder toonde aan een groot publiek tijdens Into the Great Wide Open, tijdens Floriade in het kunst-Labyrinth van kunstmuseum M., en in het Amsterdam Museum, bij de NDSM-werf en The African Center in Londen. In zijn werk toont Clinton de verschillende realiteiten die in de wereld naast elkaar bestaan, geïnspireerd door verhalen van Afrikaanse migratie, waarin overlevingsdrang en reizen naar een onbekende toekomst clashen met nieuwe wereldbeelden. Met zijn collectief WeSellReality is hij resident aan de Rijksacademie. 

 

Suze van Miltenburg & Stieneke Oeverbeek

Flevolandse kunstenaars Suze van Miltenburg en Stieneke Oeverbeek maken in opdracht van ALLUMINOUS samen een nieuwe versie van hun kunstwerk Tussenland, dat te zien was op lichtfestival Zilver op ‘t Water. De kunstenaars, die eerder ook samenwerkten vanuit talentontwikkelings-initiatief Flevolab, presenteren een kunstwerk dat gaat over de oorsprong van het Flevolandse landschap, als poëtische vertelling over de basisbeginselen van de nieuwe bodem die overbleef na de drooglegging. Suze van Miltenburg is theatermaker en programmamaker en werkte aan producties van en voor o.a. VEEM House for Performance, Ulrike Quade Company, Likeminds, Theater na de Dam en Over het IJ Festival. Stieneke Oeverbeek maakt kunstwerken waarbij onderzoek naar klassieke ambachten vaak het beginpunt zijn. Haar werk was eerder te zien bij o.a. StrandLab, Gemeentehuis Urk, Museum Schokland en Museum Nagele. Het kunstwerk van Suze van Miltenburg en Stieneke Oeverbeek is te zien aan het Maastrichtkwartier, naast woonwijk De Fantasie.

 

Jop Vissers Vorstenbosch

Beeldend kunstenaar Jop Vissers Vorstenbosch toont op ALLUMINOUS een combinatie van bestaande installaties zwevend op het Weerwater. Jop Vissers Vorstenbosch maakt vanuit de schilderkunst experimentele, grootse installaties waarin hij opvallende materialen samen assembleert tot nieuwe vormen en texturen, vaak in combinatie met lichtelementen. Zijn werk was eerder te zien in het Centraal Museum, Singer Museum, Museum IJsselstein, en op festivals als Unseen, Into the Great Wide Open en Best Kept Secret. In 2020 onthulde Bibliotheek Neude in Utrecht een groot publiek werk dat de kunstenaar maakte in de hal van het beroemde gebouw. Het werk van Jop Vissers Vorstenbosch is te zien aan het wandelpad langs het Weerwater bij het Maastrichtkwartier.

 

Atelier Haute Cuisine

Op de Esplanade, en wel op het stadsstrand naast de Kunstlinie en Strand 22, verrijst uit het zand een kunstwerk van Atelier Haute Cuisine. Dit collectief, afkomstig uit België, werd in 2009 opgericht door Bernd Tyskens en Benny Conings. Anders dan hun naam misschien doet vermoeden, maken ze alles behalve eten, namelijk kunst- en designobjecten. Het kunstwerk van Atelier Haute Cuisine wordt gepresenteerd in samenwerking met Light Art Collection en is te zien op de Esplanade, aan de start van de ALLUMINOUS wandelroute.

 

Kunstlinie presenteert: Tentoonstelling Folkert de Jong - 'De held, de schurk en de waarheid'

Tijdens ALLUMINOUS 2024 sluit Kunstlinie aan als partner. bezoekers van het festival kunnen in de kunsthal van Kunstlinie in de avonduren de tentoonstelling van Folkert de Jong, met de titel ‘De held, de schurk en de waarheid’ bezoeken. De spectaculaire kunstwerken van Folkert de Jong zijn al over heel de wereld te zien geweest in musea, biënnales en galeries in New York, Buenos Aires, Barcelona, Mexico Stad, Athene en Los Angeles. In Nederland toonde hij zijn kleurrijke, maar duistere, sculpturen eerder bij Stedelijk Museum, Kunstmuseum Den Haag, Museum Kranenburgh en De Oude Kerk. In zijn werk ontmoeten historische en mythische scènes elkaar in grootste installaties van mensfiguren die allemaal verwijzen naar iconische figuren uit de macht van het verleden en heden, vaak met een grimmige maar ironische ondertoon.

 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in Almere Centrum!

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in Almere Centrum!