Vogelopvangcentrum verzorgt duiventillen in centrum Almere

Vogelopvangcentrum Midden Nederland heeft namens de vastgoedeigenaren van Almere Centrum een cheque ontvangen voor de verzorging van de duiventillen in de binnenstad. Het centrum heeft momenteel drie duiventillen op de parkeergarages. Hier krijgen de duiven naast onderdak ook voeding en indien nodig medicijnen. Samen met de gemeente proberen de betrokken partijen hiermee de overlast van duiven en vogelpoep aan te pakken en zo het centrum schoon en netjes te houden.

Sinds 2009 zijn er duiventillen in het centrum. Vanaf begin dit jaar wordt de verzorging van de duiven gedaan door Vogelopvangcentrum Midden Nederland. “Met het beheren van de duiventillen willen we gezonde stadsduiven krijgen. Gezonde duiven zullen minder overlast veroorzaken”, aldus Erik Bruinning van het vogelopvangcentrum. “Het bijvoeren van de vogels door inwoners kan de gezondheid van de vogels in gevaar brengen. Het is belangrijk dat de duiven in de verschillende jaargetijden de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. De ontlasting van een gezonde duif is minder en droger. Dit betekent minder overlast.” 

Vastgoedeigenaren UMB, Kroonenberg, NS/ProRail, Kroon Groep, Dévast en De Hoge Dennen betalen jaarlijkse een bijdrage aan de vogelopvang waarbij de Ondernemersvereniging Stadscentrum Almere (OVSA) zorgt voor de financiële afhandeling.

Onderzoek
Om het beheer van de duiventillen zo effectief mogelijk te doen, werkt de gemeente ook mee aan een onderzoek van de Universiteit Utrecht. De Universiteit Utrecht geeft aan dat goed onderdak en gezond voedsel ervoor zorgt dat de stadsduiven gezonder zijn en dat zij voor minder overlast zorgen. Daarnaast start binnenkort een samenwerking met de Academie van de Stad waarbij studenten in gesprek gaan met bewoners over dit thema. Doel van hun onderzoek is om overlast tegen te gaan en meer bewustzijn onder de bewoners rondom duiven te creëren. 

‘Voer vogels niet’
We kunnen er volgens de gemeente Almere zelf ook voor zorgen dat er minder overlast is. “Voer vogels niet en gooi geen etensresten en verpakkingen op straat. Dat is niet alleen slecht voor vogels, maar trekt ook muizen en ratten aan. Het voeren zorgt er ook voor dat vooral duiven en meeuwen terug blijven komen met de bijbehorende vogelpoep. Aan ondernemers is het dringende verzoek om de afvalbakken goed af te sluiten en ze zo kort mogelijk voor de ophaaltijd buiten te zetten.”

Zie je een kapotte of volle prullenbak of zwerfafval? Meld het dan via almere.nl/melding

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in Almere Centrum!

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in Almere Centrum!