Schrijvers on Stage: Stephan Enter
Oscar Kocken spreekt in deze online editie van Schrijvers on Stage met Stephan Enter over zijn nieuwe roman Pastorale.
Pastorale handelt over geworteld zijn, en wat te doen als die wortels rot blijken.
“Misschien bezat van alle dorpen in het land Brevendal de grootste schakering aan geloofsgenootschappen. Naast alle denkbare smaken hervormd en gereformeerd was er een Molukse kerk, er waren doopsgezinden, er was een pinkstergemeente en sinds twee jaar een Koninkrijkszaal van Jehova's getuigen.” (Pastorale – Stephan Enter)
In zijn nieuwe roman Pastorale (2019) schrijft Stephan Enter over een eerste, onmogelijke en onhandige verliefdheid. Over pogingen het geluk van je vroegste kindertijd terug te vinden. Over de vraag waar je je woede laat als het land dat je als KNIL-militair hebt gediend je wegstopt in een voormalig concentratiekamp. Over een broer en zus die opgroeien op een vervallen landgoed nabij een dorp dat bestaat uit een gereformeerd en een Moluks deel, waarvan de leden elkaar met achterdocht bezien. De broer kijkt uit naar het moment waarop hij net als zijn zus kan gaan studeren en de verstikkende saaiheid van de streek achter zich kan laten. De zus komt terug uit haar studiestad en vraagt zich af of afstand ten aanzien van haar geboorteplek en opvoeding haar de juiste inzichten heeft verschaft.
De auteur groeide op binnen een gereformeerd milieu in de omgeving van Barneveld. In Pastorale figureert dit dorp – net als in enkele andere boeken – onder de naam Brevendal. Enter debuteerde in 1999 met de verhalenbundel Winterhanden. Daarna schreef hij de romans Lichtjaren (2004), Spel (2007), Grip (2011) en Compassie (2015). Zijn werk werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, de Vlaamse Gerard Walschapprijs, de AKO Literatuurprijs en de Gouden Boekenuil Lezersjuryprijs. Grip won bovendien de F. Bordewijkprijs. En Pastorale werd Boek van de Maand in DWDD.
Als kroon op zijn werk ontving Enter de C.C.S. Croneprijs, een tweejaarlijkse oeuvreprijs van de stad Utrecht. Hij kreeg deze prijs onder andere vanwege zijn weergaloze stijl en aandacht voor tijdloze thema’s. Zijn kwalitatief hoogstaand schrijverschap is onbetwist en verdient dus alle lof.
Wil je aanwezig zijn bij deze onlineversie van Schrijvers on Stage? Meld je dan uiterlijk dinsdag 7 juli aan met een e-mail naar programmering@denieuwebibliotheek.nl. Vermeld in deze mail de naam van de activiteit en de datum. Je krijgt dan meer informatie en de Zoom-aanmeldlink retour.