Switch to English »
 

Het Fantasiestrand is in handen van Theun Mosk en Oceanic. Het is een prachtige, maar onheilspellende plek geworden; een technologisch landschap waar licht en donker keer op keer contrasteren. Dwaal door dit landschap en ontdek hoe licht en donker bijna tastbaar worden: een Unheimische, maar ook esthetische ervaring, gedragen door een tien minuten durende compositie, die plotsklaps uit het landschap verschijnt. Op deze manier worden de onvoorspelbare natuur en menselijke impact vervlochten met een samenspel van synthetisch en organisch geluid. 
 
Het kunstwerk is geïnspireerd op een bestaande plek: midden in de Stille Oceaan ligt Point Nemo, een normaal serene plek op zee, maar die ook dienstdoet als kerkhof voor ruimteschepen. Deze plek is het verste punt op aarde van land verwijderd. Het idee hierachter is dat mogelijke gevaren of vervuiling minimaal invloed hebben op de mensheid. Eens in de zoveel tijd wordt de ongerepte donkerte op zee hier woest doorbroken door ter aarde stortende mechanische bouwwerken. Ook het ISS zal hier binnenkort zijn einde vinden, als het internationale ruimtestation hier voorgoed ter aarde crasht. 
 
Point Nemo op het Almeerse Fantasiestrand ademt diezelfde spanning en tegenstrijdigheid: uit het zand herrijzen technologische lichtbanen en breuklijnen, verschijnen donkere dieptes en worden bezoekers silhouetten, alsof ook de ‘gemaakte’ stadsnatuur plotseling woest en grillig verstoord kan worden. Voor de compositie werkte Oceanic samen met zangeres Greetje Bijma. 
 

Point Nemo is te zien op het Fantasiestrand.

 

Over de kunstenaar

Theun Mosk

Theun Mosk (1980) werkt als beeldend kunstenaar, theatermaker, scenograaf, aan projecten in binnen- en buitenland, met partners en opdrachtgevers als bijvoorbeeld Michel van der Aa, Robert Wilson, English National Opera, NDT, Medhi Walerski, Schweigman&, Touki Delphine, Oerol Festival, Ballet BC Vancouver, Culturele Hoofdstad 2018, Warme Winkel, Jameszoo, Maarten Baas, Kiki van Eijk en Rijksmuseum. In 2007 won hij de Charlotte Köhler Prijs en werd in datzelfde jaar en in 2011 geselecteerd voor de Praag Quadriennale. In 2017 ontving hij de Prosceniumprijs voor zijn wezenlijke bijdrage aan het Nederlandse toneel. In 2020 richt hij samen met Balster van Duijn een makers en ontwikkelplek Ruimtetijd op, dat gevestigd is in Fort Penningsveer, een Unesco erfgoed locatie. 

 

Oceanic

Oceanic (de artiestennaam van Job Oberman, 1992) is DJ, producer en geluidskunstenaar. In 2023 presenteerde hij zijn debuutalbum Choral Feeling. Eerder ontwikkelde hij, buiten zijn internationale optredens als DJ, experimentele muziek- en geluidsprojecten met jazz vocalist Greetje Bijma en het klassiek-avantgardistische Ensemble Klang, en was hij onderdeel van SHAPE een Europees netwerk en platform voor experimentele audiovisuele kunst. 

 

Credits

Productie: Ruimtetijd / technische realisatie & software: Cas Dekker - Ruimtetijd / geluidstechniek: Miguel Rodriguez, Cas Dekker - Ruimtetijd / vocaliste: Greetje Bijma / constructie: Tjalling Ridderikhoff, Cas Dekker - Ruimtetijd / stagiaires: Shayna Cornelissens, Rients Dijkstra, Marieke Horst, Jurre Pöpping - Ruimtetijd / artistiek advies: Gienke Deuten - Gouden Haas

Point Nemo is gemaakt in opdracht van ALLUMINOUS lichtkunstfestival, in samenwerking met Gouden Haas.

Meer Alluminous

Kom meer te weten over lichtkunstfestival ALLUMINOUS en haar prachtige kunstwerken!

Meer over ALLUMINOUS »

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in Almere Centrum!

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in Almere Centrum!